Veel gestelde vragen – Huisartspraktijk Vons – Enschede
Header afbeelding
Huisartspraktijk Vons
Prinsestraat 22 A 7513 AL
Enschede

Veel gestelde vragen

Waarom vraagt de doktersassistente naar mijn klachten bij het maken van een afspraak?
Bij het maken van een afspraak zal de assistente u vragen naar de reden van uw contact. Ze is daarvoor opgeleid en doet dat om een inschatting te kunnen maken van de aard en spoedeisendheid van uw eventuele klachten. De assistente is vanzelfsprekend verplicht om vertrouwelijk met uw informatie om te gaan.

Kan ik mij inschrijven bij deze huisartsenpraktijk?
Onze praktijk is gesloten voor nieuwe patiënten. Wij hanteren ook geen wachtlijst.
Indien u geen huisarts heeft in Enschede, kunt u uw zorgverzekeraar bellen. Zij hebben een lijst met huisartsenpraktijken die nog geopend zijn voor nieuwe patiënten.

Ik wil langdurige zorg aanvragen voor mij, mijn partner of ouder(s)
Dit kunt u bij het CIZ aanvragen. U doet dan eerst een aanvraag bij het CIZ. Het CIZ onderzoekt dan of u zorg vanuit de WLZ (wet langdurige zorg) kunt krijgen.

Ik kom in aanmerking voor huishoudelijke hulp, een scootmobiel, rolstoel of woningaanpassingen. Waar kan ik daarvoor terecht?
U kunt contact opnemen met het WMO-loket via de gemeente. WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Deze wet regelt dat mensen met zieke, een fysieke of psychische beperking hulp, ondersteuning of de voorzieningen krijgen die ze nodig hebben.

Geeft de huisarts een medische verklaring?
Voor een medische verklaring kunt u helaas niet bij uw huisarts terecht. Dit is conform de richtlijnen van de KNMG, de beroepsorganisatie voor artsen. Deze adviseert huisartsen geen medische verklaringen af te leggen over eigen patiënten. Wel kunt u ons vragen een afschrift van uw medisch dossier te maken. Daarin staan de belangrijkste gegevens over uw gezondheidstoestand vermeld. Vervolgens kan een arts waarbij u niet onder behandeling staat deze gegevens onafhankelijk beoordelen. Ook kunt u bij de instantie die van u een medische verklaring vraagt navragen of een verklaring van uzelf voldoende is.

Heb ik een verwijsbrief nodig voor een dokter in het ziekenhuis?
Voor een afspraak met een arts in het ziekenhuis heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts. De huisarts geeft alleen een verwijzing als hij dit medisch noodzakelijk acht. Veel medische problemen kunnen door de huisarts worden verholpen. Als dit niet het geval is, verwijst de huisarts u in overleg door naar een medisch specialist. Bent u reeds onder behandeling bij een specialist? Dan is een verwijsbrief niet nodig.

Heb ik een verwijzing nodig voor de fysiotherapeut?
Het antwoord is nee, u kunt rechtstreeks contact opnemen met een door u gekozen fysiotherapiepraktijk. Soms kan de fysio wel vragen om een verwijzing, denk hierbij aan huisbezoeken. Mocht u willen weten hoe het zit met de vergoedingen kunt u uw zorgverzekering raadplegen of uw fysiotherapeut dit navragen.